8/02/2010

seMporNA tRip.....

NIE dah lam 2 minggu lepas tp lupa nk upload n story.....
Sabri n Syazwan merenung masa depan kot..
this me....
i like this pix so much...
monkeys revenge.. teringat jap time kt mrsm tdk dulu2
hahahahaha...
beli rice cooker kot...
Dinner tyme... G- Dragon soup, tom yam, udang bakar....   Bomoh LEE man xlepas peluang.

Tugas Sebagai Seorang Penuntut Ilmu

khusyuk stdy samai tertidur..
  • Memperbetulkan niat - perkara pertama yg perlu diambil perhatian oleh penuntut ilmu ialah mempunyai keikhlasan niat demi utk mencapai keredhaan Allah. Bukan utk berbangga apabila digelar sebagai org alim atau dgn tujuan untuk mengumpulkan harta, pangkat atau yg seumpamanya.
  • Berterusan dalam menuntut ilmu - Ilmu adalah lautan yg x mempunyai pantai dan tepian. Maka usaha menuntut dan menambahkan ilmu hendaklah berlaku secara berterusan, tidak dihalangi oleh peringkat-peringkat ijazah tertentu. Firman Allah SWT " Katakanlah ( wahai Muhammad) tambahkan aku ilmu" (surah Toha : 114)
  • Sabar dalam menuntut ilmu - seorang penuntut ilmu hendaklah sentiasa sabar dalam menempuh perjalannannya di dalam menuntut ilmu sama ada yg bersifat fizikal mahupun rohani.
  • Memuliakan guru - Sabda Rasulullah SAW : ' Bukan dr umatku yg x memuliakan org tua dan mengasihi anak-anak muda dan tidak mempelajari daripada orang - orang alim.' - Riwayat Abu Daud. 

8/01/2010

Mencari Konlusi Kehidupan iNI.....

kAdang kala kita sbg seorang insan yg hidup di dunia ini LUPA akan kewajiban akan tanggungjawab mereka sebagai seorang hamba. Begitu juga dengan aku sentiasa alpa bahawa segala yang dimiliki pada hari ini adalah kurniaan Allah swt. kEsempuran diri ini gagal dimanfaatkan sebaik mungkin agar dapat berbakti kepada diri dan orang lain. Harapan kini ialah menanti keredhaan dan petunjuk dariNya agar membawa ketenagan jiwa dan sanubari hati..