11/09/2010

Kertas Exam Bermasalah atau Aku yang Salah ?

Tarikh: 11/9/2010
Hari:  Selasa
Lokasi: Dewan Exam kot 
Tempat duduk: Hot seat  (30)
Kertas: MT3311P
Tempoh Menjawab:  1jam15minit

Sangat mendugakan aku apabila kertas yang dijawab tadi ada beberapa kesilapan teknikal seperti tidak memberi maklumat yang mencukup serta arahan yang mengelirukan semua org yang ambik paper nie. 

Berpeluh gak otak aku berhempas pulah menjawab soklan yang "demand" lebih nie. Soklan trasformation yang melibatkan drawing a polygon mengambil masa setengah jam dan beberapa skolan dibiarkan kosong kerana mmg aku xpaham soklan n xpenah jumpa soklan cam 2. 



BTW aku dah jawab ngn sebaik mungkin lah kan. Harap2 aku pass for this paper dan skrang fokus tuk last paper, PM3312P. 

YESS, akhirnya tamat juga pengajian aku bagi program persediaan sebelum sambung wat program degree tahun depan. Selama tempoh setahun setengah banyak ilmu dan pengalaman yang dapat aku ceduk buat jadi petunjuk dan panduan yang berguna pada  masa hadapan. Kalau nak diceritakan balik apa yang aku lalui  kat  sini mmg tak kan habis 3 hari kerana banyak betul yang nak dikongsikan bersama. hahahaha.. poyo jer ayat tuu.

Tapi kan duk kat tempat orang dah berjauhan dengan keluarga yang terchenta memang membuat aku menjadi lebih berdikari. Apa tak nya semua urusan dilakukan sendiri dan  kawan-kawan juga sedikit sebanyak membantu dalam mewarnai kehidupan di kampus. AKU sebagai pelajar biasa sentiasa bersyukur kepada Allah S.W.T kerana dengan segala nikmat-Nya maka dapatlah aku mengerti erti sebuah kehidupan seorang insan agar mengharagai sesuatu dan sedar akan tugasnya di muka bumi ni. 


Yahoooo, minggu depan ialah minggu terakhir aku di Tawau bagi tahun 2010, maka bermulalah cuti semester. Trimas diucapakan kepada pihak yg bertanggungjawab kerana sudi memberi tiket penerbangan percuma pada 20 hrbln nie. Tak sabar rasanya menjejak kaki ke bumi hang tuah dan jumpa keluarga tersayang. Omak den pesan sebelum balik tuuu, beli ikan bilis dari Indrasabah, Udang Kering dan Ikan Keropok kat Pasar Tanjung. Huhuhuh.. ade-ade jer my mom nie. Owkey2 no problems omak. 






Nyamuk kemudaratan atau kebaikan

Nyamuk merupakan suatu perkataan yang terlalu lumrah bagi kehidupan manusia. Perkataan ini amatlah sukar untuk dipisahkan daripada kehidupan seharian kita. Sehinggakan peribahasa kita juga ada yang menggunakan perkataan nyamuk misalnya marahkan nyamuk kelambu di bakar.

Bagi masyarakat Malaysia, kita mengenali nyamuk dengan kesan-kesan penyakit yang dibawa olehnya. Pada tahun 1950-an dan 1960-an, nyamuk tiruk terkenal kerana malaria, manakala pada tahun 1970-an dan1980-an, nyamuk aedes pula menjadi popular kerana denggi. Sekarang nyamuk Culex pula muncul kerana Japanese Encephalitis (JE) dan juga selesema burung. 

Namun ramai daripada kita tidak benar-benar tahu kenapa nyamuk wujud. Nyamuk hidup dengan jangka hayat yang pendek iaitu antara 10 dan 14 hari. Kitaran hidup nyamuk bermula dengan telur menetas menjadi larva atau jejentik dan seterusnya menjadi pupa sebelum berubah menjadi nyamuk dewasa. Telur nyamuk boleh dijumpai terapung di atas permukaan air sementara larva nyamuk dan pupa akan berada di bawah permukaan air.


Semua kitaran tersebut kecuali nyamuk dewasa, memerlukan air untuk hidup. Nyamuk memanglah sentiasa ada dan jumlahnya bergantung kepada kedudukan geografi. Umpamanya, di ladang-ladang dan di pinggir-pinggir hutan atau belukar, bilangan nyamuk agak banyak hingga menyusahkan kehidupan manusia. Kewujudan nyamuk merupakan asas rantaian makanan bagi kehidupan di bumi.


Nyamuk merupakan makanan kepada beberapa jenis serangga dan reptilia kecil manakala larva nyamuk pula merupakan makanan kepada anak-anak ikan. Dalam era kemodenan sekarang ini, banyak racun serangga perosak telah digunakan dengan meluas dalam sektor pertanian atau secara persendirian untuk mengawal serangan serangga perosak.


Tetapi penggunaan racun serangga telah menyebabkan pengurangan atau kepupusan ikan-ikan air tawar tempatan.Sebagai contoh, ikan-ikan laga tempatan yang mudah didapati di saliran-saliran air di seluruh negara amatlah sukar untuk diperoleh pada masa ini.

Salah satu sebab pengurangan itu disebabkan kegunaan racun serangga yang telah mengubah kualiti air dan menjadikannya tempat yang kurang sesuai untuk ikan ini membiak.
Sebab lain ialah kurangnya makanan semula jadi iaitu larva atau jejentik nyamuk untuk anak-anak ikan membesar. Oleh itu, untuk mengurangkan kadar kepupusan ikan ini, satu kaedah perlu dicari dalam usaha pemuliharaan ikan-ikan air tawar tersebut. Satu kaedah yang boleh diaplikasi ialah pengumpulan dan penetasan telur nyamuk secara terancang.


Persoalannya sekarang ialah bagaimanakah untuk mengumpulkan telur-telur nyamuk yang berkeliaran supaya ia boleh ditetaskan dan digunakan sebagai makanan ikan? Mungkin pengamal akuakultur sudah mencubanya tetapi kebanyakan adalah rahsia atau telur nyamuk diperoleh dengan mengutipnya di dalam kolam-kolam atau lopak air. Teknik mengutip telur nyamuk merupakan teknik yang tidak berdaya saing kerana memerlukan masa dan tenaga yang banyak.


Satu cara yang mungkin praktikal dilakukan ialah dengan menarik nyamuk-nyamuk untuk bertelur ditempat yang disediakan. Tetapi apakah yang boleh menarik minat nyamuk untuk datang dan bertelur di tempat-tempat seperti ini? Sekiranya kita dapat merungkai keperluan habitat nyamuk, maka bukan sahaja mendapat faedah dengan penghasilan makanan anak-anak ikan malah kita juga dapat mengurangkan populasi nyamuk.




Looking Back

Sometimes the clearest view of the future comes from looking to the past.

I will looking back


11/02/2010

i m waiting for this...

RM0.00 ANM:EFT
1**************
BIASISWA 11/10
PPISMP 07/09 DIHNTR
PD 01112010 BANK 
SIMPANAN NASIONAL
RUJUK
http://emaklumat.web.anm.gov.my

Alangkah bahagianya bila membaca mesej nie, malah ade yang tersenyum lebar. Urgghh bila nak dapat nie. Dah nak Depavali  and Raya HAJI nie. 
Please help me!


Pengumuman

Kepada semua staff ahli resources sekalian..
Staff Sekalian,

Perhatian kepada semua staff. Berkuatkuasa pada tahun 2010, syarikat ini akan menguatkuasakan peraturan baru kepada semua staff. Perkara yang digubal adalah seperti berikut:-

a. PENGANGKUTAN.

Sekiranya anda memandu kereta import, kereta mewah atau kereta Honda contohnya, kami menganggap anda sudah terlalu mewah, jadi tiada kenaikan gaji.

Sekiranya anda memandu kereta yang telah uzur, lebih dari 10 tahun atau menggunakan pengangkutan awam, kami mengandaikan anda mempunyai banyak simpanan, jadi tiada kenaikan gaji.

Sekiranya anda memandu kerata nasional samaada proton atau perodua, kami mengandaikan anda telah berada di level yang sepatutnya, jadi tiada kenaikan gaji.

b. CUTI TAHUNAN.

Setiap orang akan mendapat cuti 104 hari dalam setahun dan kebanyakannya ialah hari sabtu dan ahad.

c. WAKTU LUNCH:

1) Staff yang kurus akan diberi rehat selama 30 minit. Ini kerana mereka perlu makan lebih untuk kesihatan.

2) Untuk saiz normal, mereka akan diberi rehat selama 15 minit. Ini kerana mereka sedang elok dan cuma perlu mengambil makanan secara stabil.

3) Untuk mereka yang gemuk, mereka akan diberi rehat selama 5 minit sahaja. Ini kerana mereka cuma perlu makan pil dan susu atau teh untuk menguruskan badan.

d. CUTI SAKIT:

Mulai 2005 kami tidak lagi mengiktiraf sijil sakit dari Doktor ini kerana sekiranya anda mampu pergi ke Klinik untuk dapatkan MC, anda tentu boleh pergi kerja juga.

e. PENGGUNAAN TANDAS:

Kami mendapat aduan ramai staff yang mengambil masa terlalu lama di dalam tandas. Mulai tahun 2010 setiap seorang hanya boleh menggunakan tandas selama 5 minit sahaja. Sekiranya lebih dari 5 minit secara automatiknya tandas akan di pam, tisu akan stuck, pintu akan terbuka dan kemera akan menyala.

Sekiranya lebih dari 2 kali gambar anda dirakam, kami akan menampal gambar anda di notis board di bawah korum 'staff sembelit'.

f. PEMBEDAHAN:

Selagi anda menjadi staff di sini, kami tidak membenarkan anda melakukan sebarang pembedahan. Jangan cuba mengeluarkan apa-apa saja organ dari dalam badan anda kerana kami mengambil anda bekerja kerana anda mempunyai organ yang cukup. Sekiranya tidak, ini bermakna anda telah melanggar kontrak.

g. PENGGUNAAN INTERNET

Segala penggunaan internet atas urusan peribadi seperti membaca e-mail, facebook, twitter, blogger, chatting dan games akan dikenakan bayaran RM5.00 sejam (sama seperti harga pasaran). Bayaran ini akan ditolak dari gaji anda.

Sebagai permulaan, 73% staff di sini tidak akan mendapat gaji selama 3 bulan, ini kerana harga penggunaan internet sahaja telah melebihi 3 bulan gaji mereka.

Terima kasih kerana masih setia berkhidmat di syarikat ini. Kami akan cuba memberikan perkhidmatan yang terbaik. Sebarang pertanyaan, komen, aduan, kekecewaan, sakit hati, bantahan, maki hamun, caci nista boleh disalurkan ke tempat lain.
Bebaskan diri anda dari masalah di tempat kerja :)
 

10/30/2010

Sebab Mata Lelaki Suka Badan Wanita...

Malam pasangannya siang,
Jaga pasangannya tidur,
Rajin pasangannya malas,
Dan lelaki pasangannya perempuan.

Kerana perempuan adalah
pasangan kepada lelaki,
maka Allah telah menciptakan bentuk badan wanita
itu dapat memikat hati lelaki.

Bila berkata tentang terpikat,
maka ia ada hubung kait dengan nafsu.
Jika ia ada hubungkait dengan nafsu,
ianya ada hubungan pula dengan bisikan syaitan.

Jadi untuk mengawal nafsu, mestilah dikawal dengan iman.
Untuk mendapatkan iman mesti menurut perintah
Allah dan RasulNya dan menjauhi laranganNya.

Pada mata lelaki, perempuan ini adalah simbol.
Simbol apa, semua orang tahu.
Orang lelaki mempunyai imaginasi yang nakal jika
tidak dikawal dengan iman.
Maka mata lelaki ini selalu menjalar
apabila terlihat seorang perempuan.

Setiap bentuk badan seorang
perempuan boleh dihayati oleh seorang lelaki
dengan berbagai-bagai tafsiran nakal nafsu.
Apabila seorang lelaki terlihat seorang
perempuan, maka perkara pertama yang akan
dilihatnya ialah rambut wanita berkenaan.
Maka akan ditafsirlah berbagai2 cara oleh
seorang lelaki akan rambut wanita berkenaan.

Oleh kerana itulah wanita wajib menutup rambutnya.
Apabila rambut wanita itu telah ditutup, maka
mata lelaki itu akan turun ke bawah melihat
bentuk lehernya,
maka wajiblah wanita itu menutup lehernya.
Maka mata lelaki itu akan turun lagi
melihat bentuk payu daranya,
maka wanita itu berkewajipanlah menutup bentuk
payu daranya dengan melabuhkan tudungnya.

Setelah itu mata lelaki akan
turun lagi melihat
bentuk ramping pinggangnya,
maka labuhkanlah pakaian supaya tidak ternampak
bentuk pinggangnya,
maka mata lelaki itu akan melihat pula akan
bentuk punggungnya,
maka wajiblah wanita itu membesarkan pakaiannya
agar bentuk punggung tidak kelihatan, dan
lelaki itu akan pula melihat bentuk pehanya,
maka janganlah sesekali wanita itu memakai kain
yang agak ketat sehingga terlihat bentuk
pehanya walau sedikit,
maka akan dilihat lagi oleh lelaki itu akan
bentuk kakinya pula,
maka janganlah wanita itu berseluar, kerana
terus-terang pihak lelaki bercakap, walau
muslimah itu bertudung labuh, berbaju labuh,
jika beliau memakai seluar,walau nampak besar
sedikit, nafsu kami lelaki akan terusik secara
sepontan, entah tak tahu Kenapa?

Mata lelaki ini nakal, setelah tidak ternampak
akan bentuk kakinya,
maka akan dilihatlah pula akan mata lelaki itu kepada kakinya,
maka wajiblah wanita itu untuk menolong lelaki
itu tidak berdosa, menutup kakinya dengan
melabuhkan kain, atau memakai stokinyg warnanya
jangan sesekali berwarna kulit perempuan,
maka mata lelaki ini akan kembali ke atas,
akan melihat pula bentuk tangan wanita itu,
maka tolonglah wahai muslimah, agar melabuhkan
tudung menutupi bentuk tangannya yang indah pada pandangan lelaki.

Maka wahai lelaki,
janganlah pula kamu melihat mukanya,
kerana ia akan menimbulkan fitnah, kecuali jika
kamu wahai lelaki, ingin meminangnya.
Jika wanita itu cukup soleh, takut mukanya yang
cantik akan menimbulkan fitnah,
maka berpurdahlah kamu,
jika itu lebih baik untuk kamu.

Tetapi mata lelaki ini ada satu lagi jenis
penyakit,iaitu mata
lelaki itu akan tertangkap dengan sepontan jika
ia terlihat warna yang menyerlah atau terang
jika ianya berada pada perempuan.

Maka oleh itu wahai perempuan, tolonglah jangan
memakai pakaian yang warnanya terang-terangan sangat.
Jika hendak pakai pun, pakailah untuk suami.
Itulah wahai muslimah, jika anda semua ingin tahu
apakah dia mata lelaki itu, dan perlu
diingatkan, jika semua aurat telah ditutup,
jangan anggap tugas kita telah selesai, perlulah
pula kita menjaga kehormatan diri masing2,
jangan keluar seorang2,keluarlah dengan
mahram, atau keluarlah sekurang2nya 3 wanita agar
tidak diganggu gangguan luar, mata lelaki pula
janganlah menjalar langsung kepada muslimah,
walau muslimah itu telah menutup aurat,
insyaAllah selamat dunia akhirat.

Seperti firman Allah,"Dan tundukkanlah pandanganmu
dan jagalah kemaluanmu".
Dunia sekarang telah banyak yang cacat celanya,
sehingga ketaraf seseorang yang memakai tudung
masih beliau tidak menutup aurat, dan pada kaum
lelaki, mata kamu itu wajib untuk tidak
mencuri2 melihat wanita muslimah, kerana ia
dilarangi oleh Allah SWT.

Ingat-ingatkanlah wahai muslimin muslimat.
Sekilau-kilau berlian paling menarik untuk dicuri..
Seindah-indah ciptaan adalah yang paling sukar untuk dijaga…



wasalam………………….

10/28/2010

just only one no others...

Only one you
There are 12 Months in a year.

4 weeks in a month.

...7 days in a week.

24 Hrs in a day.

But there's only one you in a life time.
 

Lawak sekejap...

"Abang ni, pakai tu elok-elok la sikit," kata Liza lembut sambil membetulkan pakaian Usin. Usin tersenyum memandang isterinya."Cantik isteri abang hari ni," Usin mencubit pipi Liza lembut. "Ayah, ayah, cepat la yah," Farah dan Adi meluru masuk ke bilik kerana dah tak sabar-sabar nak bertolak pulang ke kampung. "Yelah, yelah, ayah dah siap ni." Liza hanya tersenyum melihat suaminya itu melayan karenah anak-anak mereka yang comel dan manja. "Abang, dah lama kita tak balik kampung macam ni, ye?" "Iyelah, maklumlah abang ni sibuk dengan urusan perniagaan. Baru kali ni abang ada peluang untuk cuti panjang." Usin berkata kepada isterinya tercinta.

Perjalanan daripada KL ke Tangkak mengambil masa lebih kurang empat jam. Farah dan Adi dah pun terlelap kat kerusi belakang. Begitu juga dengan isterinya, Liza. "Tak sabar rasanya nak tiba kat kampung," Usin berkata dalam hati.

Sedikit demi sedikit Usin menekan minyak keretanya. Semakin lama keretanya semakin laju dan Usin semakin seronok. Usin dah tak sabar untuk segera sampai ke kampungnya. Pedal minyak ditekannya lagi dan Honda Civicnya mula memecut.Usin cilok kiri, cilok kanan. Habis semua kenderaan dipotongnya. Bangga betul Usin masa tu. Terlupa dia sekejap pada anak dan isterinya yang sedang tidur.

"Eh abang, kenapa bawa laju sangat ni?" tiba-tiba Liza terjaga dari tidurnya."Tak ada apa la sayang, rileks...cepat sikit kita sampai kampung nanti." "Sabar bang, sabar. Biar lambat tak apa....jangan laju sangat bang,20 Liza takut." Liza cuba memujuk Usin supaya memperlahankan kenderaannya. "Rileks Liza?tak ada apa-apa," Usin terus memotong bas ekspres di depannya tanpa was-was.

"Haaa..kan, tengok. Tak ada apa-apa kan?" kata Usin setelah berjaya memotong bas ekspres tadi. "Sudah la tu bang." "Ha... tu ada satu lagi bas ekspres. Liza tengok abang motong dia aaa...." Usin terus masuk gear 3, pedal minyak ditekannya hingga jejak ke lantai.

Usin terus membelok ke kanan untuk memotong dan ....di depannya tersergam sebuah lori balak yang besar dan gagah dan..... BANG!!

"Usin....bangun Sin," sayup-sayup terdengar suara emaknya. Usin membuka matanya. Dia terlihat emaknya di situ. "Mana Liza mak? Macammana dengan Liza mak? Farah, Adi....mana anak-anak saya mak?" Bertubi-tubi Usin menyoal emaknya. Usin tak dapat menahan kesedihannya lagi. Usin menangis semahu-mahunya di depan emaknya.

Emaknya memandang Usin tepat-tepat. "Macamana dengan isteri Usin mak, Liza?" Usin masih terus menangis.

PANGGG!!

Kepala Usin yang botak itu ditampar oleh emaknya dengan tiba-tiba. Usin terdiam. Kenapa emaknya buat dia macam tu? "Banyak la engkau punya isteri! Keja pun pemalas ada hati nak berbini. Tu la, tidur lagi senja-senja macam ni! Dah! Bangun pegi sembahyang!" emaknya terus merungut sambil berlalu keluar....

...Dan Usin tersengih keseorangan. Rasa macam nak masuk dalam tin biskut! Malu beb!!

Sekian.

Moral: Pandulah dengan berhati-hati walaupun di dalam mimpi Dipetik dari majalah UJANG.......

10/27/2010

food delivery dari seberang laut.

Terima kasih diucapakan kepada Ahmad Saleh kerana sudi menjadi food delivery and kami doakan agar ayah nya segara sembuh . Akhirnya dapat juga merasa double cheeseburger dari Macdonals. Meski pun dah sejuk masti lagi menyentap selera. Bukan senang nak dapat kat cini. Harap-harap in the future lah kata kan ada lah new branch Macdonals dibuka kat Tawau nie. Xde lah susah-susah nak oder dari dari sebarang laut china selatan.  

kalau berpacaran....

huhuhuhuh...klu berkapel tuu ada batas-batasnya.. jgn serah segala nanti badan binasa...

10/04/2010

Yang Mana Satu

"bom!kalau antara saya, afifi dan amon. agak-agaknya saya nombor berapalah yang mus pilih bom2?"
emmmmmm aku ada jawapannya tapi bukan masanya untuk diperkatakan yang mana satu. yang penting:
 

Love message calls me.
Your sweet scent stirs my heart.
When you are lying beside me, when you are sleeping in my arms,
When I feel you breath, I want you in my life.

My song for you, my Juliet.
I hear your sweet voice everyday.
When your two eyes look at me, when you smile at me.
My heart just STOP

I want a you in my life (To you, my love) You are like the air in my life (I will give you my everything)
I want a you in my life (I only ask one thing of you) I want to breath with you everyday (Smile Always)
You are fresh like a vitamin when I'm tired. You are like mom's embrace when I'm sick.
You in my life (I will hug you tight.) I love you, Forever

You are a gift from Heaven. You are my treasure.
I'm a fool that knows nothing but you.
You are my Guardian Angel. I can't live without you.
I will never leave you. I want a you in my life.
My gift for blessed you.
I am your Holy Water. I am your player.
I'm going to go to the edge of the Earth. START.

I want a you in my life (To you, my love) You are like the air in my life (I will give you my everything)
I want a you in my life (I only ask one thing of you) I want to breath with you everyday (Smile Always)
You are fresh like a vitamin when I'm tired. You are like mom's embrace when I'm sick.
You in my life (I will hug you tight.) I love you.

As long as you are with me where ever, I will never give up/
You raise me up with the love's electricity.
I will find my dream even in slow steps.
(One two three four)
I want a you in my life. I want to kiss you on your cheek.
(My love, I will give you my everything. I only ask one thing of you. Smile always)
I want a you in my life. I hope you know how I feel.
(My love, I will give you my everything. I only ask one thing of you. Smile always)
You are fresh like a vitamin when I'm tired. You are like mom's embrace when I'm sick.
You in my life (I will hug you tight) I love you forever.
Do you know?
saranghae yo.......

simple but haven

Ada satu benda yang betul-betul buat aku jatuh cinta buat masa sekarang di maktab nie ialah menghabiskan satu mangkuk air batu campur atau nama ringkasnya ABC plus milo tabur di atasnya. PERGGGHH, sangat haven bila ais dan milo bersatu dalam mulut..... hilang rasa tertekan, terletih, terngantok dan seangakatan dengannya....
simple but its taste haven for me...
 

9/30/2010

sangat tak bertanggungjawab....

sohseh soseh petang nie nak cakap pasal kes pagi tadi yang berlaku di kelas. Sangat memalukan kaum adam dan boleh dilabelkan orang nie 'sengal xbertempat'. Ada kew patut tinggalkan sarung tuuuuut korang kat dalam kelas. dah lah pagi waktu lecture bahasa melayu . Pada awalnya bebudak kelas nie cam biasa time waktu pagi still blur blur ayam masuk kelas dan buat hal masing-masing. sampailah bila lecture masuk dan cam biasa dia akan check student mana yang tak masuk kelas lagi. ENTAH macam mana dia boleh ternampak sepasang stokin dan sarung tuuuut atas kerusi dalam kelas. pergh huru hara jadinya. so, nak dipendekkan citer suspek utama or tuan punya barang nie adalah bebudak yang berkhemah di belakang blok nie... dengan pantasnya barang tu semua dicampakan ke dalam tong sampah.. pergh hilang fungshui nak study dalam kelas... agak-agaklah kan kelas tempat orang nak menimba ilmu....

Apa Kata AKU

Orang kat cinta itu penuh dengan ucapan kasih sayang seperti 'i love you'.....

Orang kata cinta itu ibarat senaskah buku yang menceritakan semua kisah yang membahagiakan...

Orang kata cinta itu sangat 'sweet ' cam coklat yang dimamam dalam mulut, sedap xterkata...

Orang kata cinta itu satu pembebasan diri dari status 'u ni single kew'

Orang kata cinta nie cam satu perjalanan yang jauh dan banyak dugaanya....

Orang kata cinta nie cam citer transformer boleh berubah ubah mengikut keadaaan

Bagi aku cinta adalah perasaan yang suci lagi murni serta merupakan hak hakiki setiap insan bertitle hamba kepada yang berkuasa iaitu cinta mereka kepada Allah s.w.t. kemudian cinta kita mereka terhadap yang mengasihi kita sejak dari kecil iaitu ibu bapa kita. Cintailah juga terhadap insan yang benar-benar mencintai kita kerana cinta itu tiada penghujungnya................

3 serangga yang annoying dalam bilik

walaupun pekara nie dah lama berlaku dalam hidup aku sepanjang berkampug di wisma semarak nie entah kenapa baru baru rasa benda nie semua betul-betul membuatkan aku rasa nak cakap kali nie.


First things are kehadiran tetamu yang tak dijemput datang masuk bilik nie. maksud aku bukan bebudak nie tapi kehadiran serangga yang sedikit sebanyak mengganggu kehidupan dalam bilik nie. Ada tiga jenis serangga yang menjadi pengunjung tetap. Paling banyak sekali ialah "kumbang hitam" atau jiran sebelah panggil kumbang tuhau sebab kumbang tu akan mengeluarkan bau yang kurang menyenangkan cam bau tuhau. emmmm kalau dikumpulkan semua kumbang yang ade dalam bilik nie aku rasa bilik aku boleh jadi muzium koleksi kumbang hitam xpayah nak gi taman rerama nak cari kumbang. masuk jer bilik aku dah boleh nampak kumbang atas tikar. 
tuhau yang tak boleh dimakan bak kata fifi...

nie ada lagi benatang yang agak memaskan aku. Lipas. entah dari mana lah benda nie leh datang aku pown xsure. nasib baik lah besar mana bak orang kata 'lah anak lipas jer pun'. bagi aku anak lipas tu lah harus dibanteras gejala diaorang. klu x ade jer sesebuk nak wat rewang dalam bekas makanan aku tak pown tayang kelibat diorang atas skrin laptop aku. sajer jer nak suruh aku hempuk dia pas2 jaham laptop aku. xper pas nie aku akan usaha kan sesuatu nak jerat korang semua  nie. sbb aku selalui ingatkan lipas2 nie smua dengan kartun ogy and the kokocruch ..
tengok citer nie mmg best tp klu tengok lipas betul rasa nak tuuuuut jer lipas2 nie
Last sekali, ade lagi satu serangga yang rajin berusaha tangga kejayaan sifatnya, semut. Bukan aku marah per kat semut-semut nie tp sifat kerajinan diorang agak melampaui batas gak ar... sbb sampai masuk dalam bekas air masak aku yang tawar pon korang explore tempat tuu ingat taman tema air per. klu dah masuk dalam jug air tu mestilah ade yang dua tiga yang terkandas dan menjadi mangsa mati lemas. Dah sah-sah air tu dah tak leh minum agi terpakasalah digantikan air lain. klu minum gak bertambah bengap lah aku nie.. dah ar memori mengingati nie limited silap 2 ari bulan klu langar dinding hilang semua ingatan.... 
sifat rajin semut harus dicontohi, sifat gelojoh semut jangan sesekali diteladani... padah jawabnya
Aku nie xdelah anti sangat dengan benatang nie semua, aku tahu setiap ciptaan tuhan nie mesti ada hikmahnya dan kegunaan. Myb diaorang nie nak menyuruh aku supaya menjaga kebersihan bilik kot or supply makanan lebih2 kat diaorang....

CAN U SPEAK ENGLISH !

OMG.... nak ceritakan tentang bagai mana aku memduduki ujian oral bg subjek english. Test nie wajib bagi semua bebudak foundation bagi melengkapkan markah english utk final exam sem last nie. Bagi aku test cam nie lah yang melemahkan aku. Memang sejak dari dulu lagi aku ada masalah bila nak buat oral test jer otak aku akan blank disebabkam nerves yang terlampau. Memanglah aku tak tujukkan ekspresi kecuakkan time depan kekawan. konon nak cover macholah katakan tapi bila time test hacur lah kot. Kali ini bila part perseorangan aku dapat tajuk "Bullies". Salah satu tajuk impian budak2 nie. tapi bagi aku time dalam bilik 2 kepala otak nie xleh nak pikir apa pon pasal buli. Then, mulalah aku start meraban sambil goreng semua yang terlintas dlm kepala otak nie dan kadang-kandang lidah melayu nie tertune gak bunyi melayunya.. Sambil aku mengomel kat depan, aku diperhatikan oleh lecture yang menunjukan ekspresi muka orang yang dah kebohasanan tahap unta. Maybe sbb diaorang dah lama dok dalam bilik tu sejak awal pagi. What so ever, yang penting task aku dah habis walaupun aku rasa xsampai pun 3 minit aku bercakap diaorang dah suruh kuar agak melampau gak ar.. ceh cam bagus jerk. walaubagaimana pun aku ambil pengalaman kali nie utk improve english aku. Nak jadi teacherkn xkan nak cakap english pon tergagap-gagap and prepare utk muet next year....